Monday, September 12, 2011

Berangan




Buah Berangan yang telah di goreng, ready untuk dimakan

Si haikal asyik menukul buah berangan menggunakan lesung.
Berangan ialah sejenis kekacang yang tumbuh di dusunku..pokoknya besar sekali. Buah berangan sangat sedap..boleh direbus atau digoreng..juga dikenali sebagai chestnut..i think..my dusun got that berangan fruit and I really like to collect them, cook and ketuk mereka dengan lesung batu…enak dimakan beramai-ramai..dulu masa kecik2 aku selalu pergi ke dusun also known as “ Tah kot Alor “  bersama kawan2 leha,wani,siti,dikyah,along…hurmmm….mengimbas kembali kenangan masa muda remaja dulu..syahdunya…I miss that momento..wuu wuu. Hari tu aku kutip buah berangan sorang2 je..alang2 teman abecik pergi mengeluarkan peluhnya, menebas la..hahaha..abecik focus menebas pokok2, aku pulak sibuk duk kutip buah berangan…yg first aku kutip tahun ni..aku makan kat rumah kak..kak yang masakkan..aku makan ngan syamer dan mimi..then beberapa hari after that, aku pergi lagi kutip ngan abecik dan abetar..alang2 abetar mencari kayu api untuk kenduri siti..kali ke2 aku makan kat rumah mek, ngan abena,haikal,atin,ayi,kakhani,alimi dan azizi….seddappp..makan ramai2 camni..besssst..

No comments:

Post a Comment

I'm back 2017

Assalamualaikum..... Hisashuburi da ne Well, i have deleted my Instagram, twitter, wechat, and my wordpress blog as well. It just me myse...